Kategorier
Säkerhet

Brandskyddsutbildning kan rädda liv och egendom

Brandskyddsutbildning bör vara en självklar del av arbetet på alla arbetsplatser. Alla medarbetare ska veta vad som ska göras vid brand och i vilken ordning.

En arbetsplats är en plats där alla ska kunna känna sig trygga. Väldigt många arbetar i hyrda lokaler och dessa kan vara av skiftande kvalitet. Oavsett detta finns lagkrav på att rätt utrustning för brandskydd ska finnas på plats och vara funktionsduglig. Det kan handla om larm men också om brandsläckare och filtar. Ytterligare en viktig faktor för att hantera eventuella bränder är personalens kunskaper och erfarenheter.

Det är sedan lång tid känt att träning och beredskap är viktigt för att människor ska kunna reagera “korrekt” vid akuta hot. En brand påannonserar sällan sitt utbrott timmar i förskott och läget kan bli akut oerhört snabbt. Är då alla som är på plats utbildade och kunniga i vad som gäller är det fullt möjligt att brandens skadeverkningar blir lindriga. Utgångsläget förbättras alltså betydligt.

Brandskyddsutbildning på plats för alla inblandade

Vad är då en brandskyddsutbildning och hur går den till? En sådan utbildning ska helst vara både teoretisk och praktisk. Att genomföra den på den aktuella platsen ger bra och mer varaktiga resultat. Man lär sig inte bara vad som borde finnas och hur utrustningen ska användas utan också var den faktiskt finns. Och givetvis är människoliv och skydd det viktigaste. Är branden utvecklad ska byggnaden evakueras och brandkåren kontaktas omgående.

Att det finns olika typer av brandsläckare är allmänt bekant men vad för typ man använder till olika material kan vara tveksamt för många. En teoretisk genomgång av olika släckare och annan räddningsmateriel är därför ett stående inslag i en brandskyddsutbildning. Var man finner nödutgångar och återsamlingsplatser måste trimmas in och rutiner ska sitta i ryggmärgen. Kunskaper är dessutom till vissa delar färskvara. En bra regel är att ha utbildning årligen för att repetera och nöta in korrekt beteende vid brand.